Submenu

Aan de slag met de coaches van uitkomstgerichte zorg

Frederique Nagtegaal ♛ 10-11-2021
5637 keer bekeken 0 reacties

Om van uitkomstgerichte zorg de dagelijkse praktijk te maken, is het belangrijk dat de uitkomstinformatie voor zorgprofessionals en patiënten toegankelijk en toepasbaar is. ICT speelt hierbij een belangrijke rol. Het ministerie van VWS - en specifiek de Directie Informatiebeleid - neemt het voortouw in dit thema.

Meerwaarde van ICT

ICT kan een grote meerwaarde bieden bij het efficiënt verzamelen en uitwisselen van gegevens. Ook kan ICT eraan bijdragen dat uitkomstinformatie toegankelijk en begrijpelijk is. Zo kunnen zorgverleners betere zorg op maat leveren voor hun patiënten, en hebben patiënten beter inzicht in de behandelopties en in hun voortgang.

Doelen van ICT en toegankelijkheid

Uiterlijk zijn de volgende zaken gerealiseerd eind 2022:

  • Inrichtingsprincipes implementeerbaarheid voor dataverzameling en uitwisseling die in experimenten is onderzocht (POCI) en in concrete voorbeeldimplementaties (POCII) is aangetoond.
  • Ontwerpeisen voor generieke data-elementen - afgestemd op zorginformatiebouwstenen (ZIBs) - voor de (in lijn 1) ontwikkelde uitkomstensets.
  • Eenduidige datastructuur voor de opgeleverde ‘uitkomstbouwstenen’ / zorginformatiebouwstenen.
  • Terugkoppeling van patiëntgerapporteerde uitkomsten via Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) of ander communicatiekanaal naar patiënten.
  • Afsprakenstelsel met IT leveranciers om uitkomsten te kunnen extraheren uit systemen.
  • Loket voor IT / informatie / implementatievoorbereiding en ondersteuning voor zorgaanbieders en leveranciers (met veranderaanpak).
  • Inrichten beheer van technische standaarden van de uitkomstensets passend binnen het zorginformatiestelsel (Informatieberaad).
  • Bogen van uitwisseling uitkomstinformatie binnen traject “elektronische uitwisseling in de zorg”.

Digitaal beschikbaar

Om dit te bereiken schept de werkgroep de technische kaders en randwoordwaarden om klinische en patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs) digitaal beschikbaar te maken. Hiermee ondersteunt de werkgroep de andere lijnen binnen het programma. De werkgroep sluit aan bij bestaande kwaliteitsregistraties en landelijke programma’s zoals MedMij, Registratie aan de Bron, VIPP en de commissie Van der Zande. Zo hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden.

Ondersteuning

Werkgroep lijn 4 ondersteunt vooral het werk dat plaatsvindt in de werkgroep van lijn 1. We maken zoveel mogelijk gebruik van de gegevens die al in het zorgproces worden vastgelegd. Omdat het programma als doel heeft om ”implementeerbare sets van uitkomstinformatie” (informatiepakketten) op te leveren, is een belangrijk onderdeel van lijn 4 het uitvoeren van een zogenoemde Proof of Concept (PoC). Dit betekent dat de informatiepakketten die zijn ontwikkeld, in de praktijk worden getoetst. Zo kunnen we bekijken welke aanpassingen er nodig zijn om tot (nog) betere en toegankelijke uitkomstinformatie te komen.

 

De eerste groep Coaches Uitkomstgerichte Zorg staat te trappelen om organisaties te ondersteunen bij de implementatie van uitkomstgerichte zorg in de praktijk. Een prachtige groep professionals met brede kennis en ervaring binnen uitkomstgerichte zorg!

Zelf aan de slag

Wil jij ook aan de slag met uitkomstgerichte zorg? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je advies nodig om door te pakken op samen beslissen? Wil je hulp bij het gebruiken van uitkomstinformatie door zorgprofessionals om van elkaar te leren & te verbeteren? Of heb je andere vragen of advies nodig op het vlak van uitkomstgerichte zorg? Schakel dan een Coach Uitkomstgerichte Zorg in via een ondersteuningsverzoek.

Wat doet een Coach Uitkomstgerichte Zorg?

Deze coaches voorzien je van concrete tips en adviezen, helpen je met het maken van concrete plannen en het bepalen van focus. En adviseren over te realiseren randvoorwaarden om uitkomstgerichte zorg te laten vliegen in jouw organisatie. De inzet van deze coaches is kosteloos voor de aanvragende zorginstellingen.

Coaches

Onze coaches zijn:

Ondersteuning nodig?

Laat je verzoek achter via het formulier. We koppelen je dan aan de juiste coach.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen