Submenu

Eerlijke voorlichting aan ouders van kinderen met sondevoeding

Frederique Nagtegaal ♛ 01-06-2021
2508 keer bekeken 0 reacties

Samen beslissen is het proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke zorg het beste bij de patiënt past. Uitgangspunt is dat de zorg zoveel mogelijk aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt. Onderaan de pagina vind je de beschikbare praktijkvoorbeelden en het nieuws over samen beslissen.

De medische kennis van de zorgprofessional en de kennis van de patiënt over zijn eigen wensen en behoeften vullen elkaar aan bij samen beslissen. 

Het goede gesprek

Om meer samen te beslissen, is ondersteuning van het goede gesprek tussen patiënt en zorgprofessional onmisbaar. Patiënten moeten goede informatie krijgen over hun mogelijkheden, en de voor- en nadelen die daarbij horen. Want er zijn bijna altijd meerdere mogelijkheden. Ook afwachtend volgen kan een optie zijn. Net zo belangrijk is het om te weten wat voor die individuele patiënt belangrijk is, wat zijn voorkeuren en persoonlijke situatie zijn. Dat is voor zorgprofessionals niet altijd makkelijk om goed uit te vragen, en voor patiënten niet makkelijk om de bedenken en te verwoorden. De Patiëntenfederatie Nederland (PFN) neemt het voortouw in de werkgroep die zich over dit thema buigt.

Activiteiten & doelen

De werkgroep heeft 6 activiteiten opgezet om meer samen beslissen te stimuleren:

 

  1. Campagne
    Een sectoroverstijgende campagne om iedereen die zorg nodig heeft of werkt in de zorg, een stapje verder te brengen in Samen beslissen. De campagne zorgt voor een gezamenlijke en verbindende taal en concrete tips. Bekijk de campagnewebsite.
     
  2. Keuzehulpen
    Goede en betrouwbare keuzehulpen vindbaar, toegankelijk en goed te gebruiken maken voor ziekenhuizen/klinieken, zorgprofessionals en patiënten. Lees meer over keuzehulpen.
     
  3. Scholing en opleiding
    Samen beslissen verankeren in de opleiding en (na)scholing van zorgprofessionals, zodat zij beter toegerust worden om samen met de patiënt te kunnen beslissen. 
    Competentiesets:
    - Rapportage deelproject 1 competentiesets Samen Beslissen
    Handreiking - competentieset scholing medisch specialisten Samen beslissen
    Competentieset Samen Beslissen verpleegkundig specialist
    Competentieset Samen Beslissen verpleegkundige
    Opleidingsmateriaal:
    - Opleidingsmateriaal
    - E-learning: De Kern van Samen Beslissen
    Bekijk alle documenten van scholing en opleiding bij samen beslissen.
    Onderzoeksrapport:
    - Eindrapport Samen Beslissen aan bed
  4. Leren van elkaar
    Door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring, versnellen we de implementatie van samen beslissen in de praktijk. Voor zorgorganisaties en professionals gebeurt dit in de vorm van o.a. praktijkvoorbeelden, nieuwsbrieven en bijeenkomsten. En voor patiënten met producten voor bijeenkomsten, in een toolkit voor zorg- en patiëntenorganisaties.
    Project Samen beslissen in de praktijk
    Met het project Samen beslissen in de praktijk verzamelen we meer dan 50 voorbeelden van samen beslissen in ziekenhuizen, academische centra en zelfstandige klinieken. Werk jij aan samen beslissen in de medisch specialistische zorg? Dan horen we graag van je. Lees meer over het project Samen beslissen in de praktijk.
    Project Leren van elkaar – patiënten
    We ontwikkelden een toolkit met producten, die zorg- en patiëntenorganisaties kunnen inzetten in bijeenkomsten over samen beslissen met patiënten en naasten. Bekijk de Toolkit Samen beslissen bijeenkomsten.
    Lees meer over Leren van elkaar – patiënten
     
  5. Verbinding met beperkte gezondheidsvaardigheden
    30% van de mensen heeft moeite met het vinden, begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid. Binnen alle onderdelen van het programma houden we hiermee rekening. Ook ontwikkelen we een training voor ziekenhuizen/klinieken en een kennismodule voor patiëntenorganisaties. Bekijk de Toolkit Gezondheidsvaardigheden voor zorgverleners, of lees meer over verbinding met beperkte gezondheidsvaardigheden.
  6. Organiseren en belonen
    Zorgorganisaties krijgen handvatten om samen beslissen te organiseren en van elkaar te leren. Zorgverzekeraars en zorgorganisaties wisselen kennis uit om financiële knelpunten op te lossen. Lees meer over organiseren en belonen.


    Op 8 september 2022 vond de tweede kennissessie ‘Organiseren en belonen van Samen Beslissen’ plaats in Utrecht. Ruim 80 deelnemers waren aanwezig. Onder hen inkopers van zorg, beleidsmakers, zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers. Tijdens het plenaire deel en zes interactieve sessies deelden voorlopers op het gebied van Samen Beslissen hun ervaringen en vond er kennisuitwisseling plaats. Het was een geslaagde en energieke kennissessie op een inspirerende locatie! Lees het volledige verslag of bekijk de presentaties of bekijk de infografic met de belangrijkste bevindingen uit de kennissessie.

Psychosociale gevolgen van sondevoeding bij kinderen te beperken of voorkomen is het doel van de Praatplaat Sondevoeding van Vereniging Nee-eten. De praatplaat geeft ouders informatie over deze gevolgen en helpt inzicht te krijgen in de keuzes die zij samen met zorgverleners kunnen maken.

Specialisme

Diëtetiek
Kindergeneeskunde
Psychosociaal

De Praatplaat Sondevoeding is ontwikkeld in een co-creatie van ouders en zorgverleners.

Sondevoeding bij kinderen

Jaarlijks hebben zo’n 5.000 kinderen sondevoeding nodig. Een deel van deze kinderen ontwikkelt daarna ernstige eetproblemen. Bijvoorbeeld doordat ze een hongergevoel niet herkennen of omdat ze een negatief gevoel hebben over hun mondgebied. Ouders voelen zich verantwoordelijk. Soms zijn zij op elk moment van de dag bezig met de eetproblemen van hun kind. Deze ouders hebben vaak veel vragen:

  • Kan het kind zelf iets doen aan het eetprobleem?
  • Is sondevoeding wel de juiste keuze geweest?
  • Hadden we eerder kunnen stoppen met de sondevoeding?

Het eetprobleem en de bijkomende vragen kunnen spanningen geven en gevolgen hebben voor de relatie van de ouders onderling. De psychosociale gevolgen van sondevoeding bij kinderen kunnen dus groot zijn. De kinderarts geeft ouders wel informatie over het gebruik van de sonde, maar (nog) niet of nauwelijks over de mogelijke psychosociale gevolgen van de sondevoeding.

Praatplaat Sondevoeding

Met de Praatplaat Sondevoeding kunnen ouders samen met zorgverleners beslissen wat het beste is voor hun kind, in hun specifieke situatie. Zo krijgen ouders meer regie en grip op het proces en kunnen psychosociale gevolgen bij sondevoeding op de lange termijn beperkt worden.

Resultaten

  • Co-creatie van ervaringsdeskundige ouders met zorgverleners heeft een optimaal product opgeleverd. Het product sluit aan bij de behoeften van de ouders én van de zorgverleners.
  • De Praatplaat Sondevoeding heeft een preventieve werking. De praatplaat helpt psychosociale problemen bij een kind met sondevoeding te voorkomen of beperken. Zo hoeven eetproblemen minder vaak achteraf te worden opgelost.
  • Dankzij samenwerking met het veld (o.a. Nutricia en beroepsverenigingen) is de Praatplaat Sondevoeding van Nee-eten in elk ziekenhuis verkrijgbaar. Ook is de praatplaat digitaal vrij toegankelijk. De plaat kan ook worden nabesteld via de website van Nee-eten.
  • De Praatplaat biedt ouders van kinderen met sondevoeding goede handvatten voor het gesprek met de zorgverlener. Zo kunnen ouders samen met zorgverleners beslissen over de sondevoeding voor hun kind.
  • Zorgverleners hebben enthousiast gereageerd op de Praatplaat. Er is een nascholing aan gewijd en publiciteit gegeven via diverse media.
Praatplaat Sondevoeding

Vragen?

Heb je vragen over de Praatplaat Sondevoeding? Stuur een e-mail naar Uriëll Malanda.

Praktijkvoorbeeld insturen

Heb jij een interessant praktijkvoorbeeld in jouw organisatie? Wil je dat praktijkvoorbeeld op dit platform terugzien? Stuur dan je praktijkvoorbeeld in!

Disclaimer
De praktijkvoorbeelden zijn een weergave van de inzet en activiteiten van ziekenhuizen, UMC’s en ZBC’s om invulling te geven aan Samen Beslissen in de praktijk. Er vindt geen (medisch) inhoudelijke beoordeling van de praktijkvoorbeelden plaats. De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de medische inhoud ligt bij de indiener van het voorbeeld (of geïnterviewde). Als in een praktijkvoorbeeld wordt afgeweken van de op dat moment geldende richtlijn, wordt ervan uitgegaan dat het door de IGJ gehanteerde principe “comply or explain” is toegepast.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen