Submenu

Bevorderen van Advance Care Planning in eerste lijn

Frederique Nagtegaal ♛ 16-09-2021
1275 keer bekeken 0 reacties

Het Stimuleringsprogramma Samen beslissen bevordert projecten die streven naar begrijpelijke en vindbare informatie over de kwaliteit van zorg. Het gaat om projecten die zorgverleners en patiënten leren die informatie te gebruiken om samen te beslissen. Lees verder, of ga direct naar de praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen.

Stimuleringsprogramma

Zorginstituut Nederland voert het stimuleringsprogramma uit in opdracht van het ministerie van VWS. Het stimuleringsprogramma bestaat uit 2 subsidieregelingen:

Met concrete projecten met een looptijd van 2 jaar, geven we een impuls aan het leren gebruiken van uitkomstinformatie bij samen beslissen. En wisselen we ervaring en kennis uit. Hiermee ontstaat samenhang en beweging in samen beslissen met uitkomstinformatie.

Financiering

In het Stimuleringsprogramma staat ieder jaar een ander thema centraal. Het programma bestaat sinds 2016. Elk jaar is in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor projecten met een looptijd van 2 jaar. Belangrijke criteria om financiële ondersteuning te kunnen krijgen:

  • projecten zijn na afloop van de subsidieperiode zo goed ingebed in de praktijk, dat ze zelfstandig kunnen worden voortgezet;
  • de opgedane kennis en bereikte resultaten worden landelijk gedeeld en zijn zonder winstoogmerk toegankelijk.

Eerste ronde: Transparantie over de kwaliteit van zorg

De eerste ronde van het stimuleringsprogramma had als naam: Transparantie over de kwaliteit van zorg. Deze ronde liep van jaargang 2016 tot en met 2019 en richtte zich per jaargang op een specifiek thema:

Uitbreiding subsidie

Bij de start van het stimuleringsprogramma Samen beslissen in 2016 werd 20 miljoen euro beschikbaar gesteld tot 2020: 5 miljoen euro per subsidiejaar. Door de hoge kwaliteit van de ingediende voorstellen, is in 2018 besloten eenmalig het subsidieplafond voor dat jaar te verhogen tot 11,1 miljoen euro.

De projecten die in 2018 zijn goedgekeurd, zetten bestaande uitkomstindicatoren in bij het samen beslissen door artsen en hun patiënten in de tweedelijnszorg. De uitbreiding van het subsidiebedrag onderstreept het belang van het thema samen beslissen.

Inmiddels zijn 48 projecten ontwikkeld en financieel ondersteund in het kader van het Subsidieregeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg. Het gaat om:

Succes

De subsidieregeling Transparantie over de kwaliteit van zorg bleek een succes. Daarom is een tweede ronde van de subsidieregeling gestart. Dit vervolg heeft de titel: Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen.

Tweede ronde: Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen

De subsidieregeling Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen is bedoeld voor projecten die samen beslissen makkelijker maken door gebruik van bestaande uitkomstinformatie. Deze subsidieregeling heeft een looptijd van 5 jaar (2021 – 2025). Waarbij jaarlijks weer een specifiek thema de basis vormt. In 2021 is het thema: ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’. 7 projecten starten in 2021.

Bekijk de praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen van de projecten hieronder.

Het Advance Care Planning-gesprek (ACP) wordt steeds vaker in de huisartsenpraktijk gevoerd. Het streven is om van 60% van de kwetsbare ouderen na 2 jaar vastgelegde keuzes in kaart te hebben.

Met dit project willen we een impuls geven door huisartspraktijken, wijkverpleegkundigen en ouderen gezamenlijk te laten optrekken in de gespreksvoering en registratie.

Doel

Het doel van dit project is het stimuleren van Samen beslissen rondom Advance Care Planning (ACP) in de eerste lijn. In de ACP beslist de kwetsbare oudere samen met de huisarts - of bevoegd eerstelijns zorgverlener zoals een wijkverpleegkundige - over de wensen, doelen en voorkeuren in de toekomst. Het doel hiervan is het optimaliseren van kwaliteit van zorg. Door geïnformeerd en holistisch samen te kunnen beslissen over de toekomst. In dit project staan de volgende uitkomstmaten centraal:

  • persoonsgerichte zorg en ondersteuning;
  • waar wil de kwetsbare oudere de laatste levensfase doorbrengen;
  • opname op IC;
  • reanimeren;
  • informatie delen in de keten.

Wijknetwerk

We willen een impuls geven door 20 huisartsen, Praktijk Ondersteuners Huisarts, wijkverpleegkundigen én ouderen te betrekken bij het formuleren van een gezamenlijke visie op ACP, en het vormen van een wijknetwerk. Ook ontvangen de professionals scholing over gespreksvoering, vastlegging van keuzes en gedurende het project leren en evalueren met ouderen samen. Het streven is om van 60% van de kwetsbare ouderen na 2 jaar vastgelegde keuzes in kaart te hebben met betrekking tot ACP.

Registratie

Het platform VIPLive wordt gebruikt voor het eenvoudig en centraal vastleggen van ACP, dat online wordt opengesteld voor patiënt en thuiszorg. Ook in een spoedsituatie kunnen zij de betreffende uitkomstmaten zien om onjuiste of ongewenste zorg te voorkomen. Dit kan worden gedeeld met huisartsenpost en de ziekenhuizen, via patiënt en thuiszorg. Het streven is dat dit in de toekomst direct naar genoemde partijen gaat.

De resultaten van dit project worden breed verspreid.

Vragen?

Heb je vragen over dit project? Stuur een e-mail naar Wanda Krouwel.

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen